Nainen kuluttaa keskimäärin 2000 Kcal/vuorokaudessa. Kilo läskiä sisältää 7000 Kcal energiaa. Jos ihminen  on ENED/VLCD* dieetillä ja syö vain 500 Kcal päivässä (esim. nutrilett) ja liikkuu 250 Kcal edestä (tunti kävelyä), niin teoreettisesti kalorivajeen voi saada 1750Kcla/päivä ja 12 250 Kcal/viikko. Tämä tarkoittaisi 1.75 Kg läskiä. Eli teoreettinen maksimaalinen laihtumisvauhti voisi olla 1,75kg viikko. Tämä ei tietysti käytännössä ole mahdollista, sillä elimistö käynnistää aika pian säästöliekin ja vähentää kaikin mahdollisin keinoin energian kulutusta, koska elimistölle kyse olisi nälänhädästä ja selviytymisestä. Mutta varmasti yli kilon viikko pudotusvauhtia olisi kyseisellä menetelmällä mahdollista pitää yllä pitkäänkin.

Monet laihdutus ohjelmat pyrkivät kilon viikko pudotus vauhtiin.  Motivaation yllä pysymisen kannalta se on varmasti hyvä. Ja olen kuullut ihmisiltä, joilla on ollut paljon laihdutettavaa, että motivaatio pysyy paremmin yllä, kun laihduttamiselle on jokin päätepiste näkyvissä. Tämä on varmasti totta. Mutta kilo viikossa vaatii jo melkoisia pinnistelyjä ja itsekuria. Päivään pitäisi saada aikaiseksi 1000 Kcal vaje ja sen paljon sen. Silloin on jo ainakin minulla NÄLKÄ.

Fitness maailmassa ja nykyisissä terveyssuosituksissa puhutaan puolen kilon viikko laihdutus vauhdista. Silloin poltetaan pitkälti vain rasvaa, elimistö ehtii sopeutua painon pudotukseen ja pudotuksesta ajatellaan tulevan pysyvä. Lisäksi puolen kilon viikko pudotus vauhti on aika helppo toteuttaa. Jos olettaa että ihminen syö sen verran kuin kuluttaa, niin riittää että hän nipistää 250Kcal syömisistään ja lisää päivittäistä aktiivisuuttaan 250 Kcal edestä, eli yhteensä 500 Kcal päivittäisellä kalorivajeella on mahdollista laihtua puolikiloa viikossa.

Olisin todella tyytyväinen, jos laihtuisin puoli kiloa viikossa, joka viikko. Niin kuin tämän projektin alussa suunnittelin. Se kuulostaa teoriassa niin helpolta. En kuitenkaan ottanut huomioon, että olin siihen asti lihonnut joka kuukausi kilon, eli saanut viikossa 1750 Kcal liikaa energiaa, 250 Kcal päivässä. Eli laihtuakseni puoli kiloa viikossa, minun olisi pitänyt silloisesta ruokavaliostani nipistää 500Kcal JA liikkua 250 Kcal edestä joka päivä.

Nämä ensimmäiset kaksi kuukautta ovat menneet siihen, että olen saanut pysäytettyä lihomisen. En ole laihtunut, mutta en ole lihonnutkaan. Olen oppinut siis syömään sen verran kuin kulutan.  Ja tajusin juuri, että olen siis saanut nipistettyä sen 250 Kcal pois ruokavaliostani (JEE!!).  Olen myös huomannut, etten siedä juurikaan nälkää, päivät lasten kanssa ovat sikäli raskaita. Illalla nälkä on ok. Päivällä ei. Olen huomannut myös sen, että syömällä oikeaa ruokaa ja oikeaan aikaan voin hyvin ja energiatasoni pysyy koko päivän korkealla. Sokeriset herkut ajavat minut todella nopeasti väsyneeksi.

Olenkin tässä nyt pohtinut, mikä olisi minulle realistinen, toteuttava ja hyvä tahti laihtua. Nutrilett tms ENED kuurilla en voi ryhtyä. Inhoan niitä litkuja ja en halua olla nälkäinen ja kärttyinen. Jos laihtuisin, puoli kiloa viikossa, olisi projekti ohi noin 22 viikossa, eli maaliskuun loppu puolella. That would make me very happy. Puolikiloa viikossa tarkoittaisi sitä, että minun pitäisi nipistää nyt nykyisestä ruokavaliostani päivässä reilu 250 Kcal ja lisätä liikuntaa 250Kcal edestä. Harkinnassa.

Seuraavaksi laskeskelin, että jos laihtuisin kilon 20 päivässä. Saavuttaisin tavoitteeni toukokuun lopussa. Tämä tarkoittaisi 50g päivässä laihtumistahtia, 350g viikossa. Ihan kelpo tahti. Ja kohtuullisen helpoilla muutoksilla toteuttavissa. Tämä vaatisi 350 Kcal kalorivajeen nykyiseen elämääni. Hieman pois ruuasta, hieman lisää liikuntaa. Tähän riittäisi höytyliikuntakin. Voisin vaikka siivota kaappeja joka ilta tunnin J.

Ja ihan pessimistisimmilläni ajattelin, että jospa laihtuisin edes kilon kuukaudessa. Siis samaa tahtia kuin lihoinkin. Silloin olisin tavoitepainossani elokuun 2011 puolivälissä eli aikalailla vuosi tämän projektin aloituksesta. Olisin siihenkin tahtiin ihan tyytyväinen, jos se todella toteutuisi. Kilo kuussa on kuitenkin, jo niin vähän, vaikka vaatiikin 250 Kcal vajeen päivään, että siinä helposti muutama herkuttelu päivä kaataa, koko kuukauden työn ja silloin projekti venyy ja vanuu ja motivaation ylläpito voi olla vaikeaa.

Nyt tätä tekstiä kirjoittaessani tajusin, että olen tosiaan onnistunut jo muuttamaan elintapojani -250Kcal päivässä. Se on positiivista ja rohkaisevaa. Minä olen sen jo kerran tehnyt, ja nyt kun elimistöni on tottunut tähän, voin tehdä sen uudestaan. Päätän siis nyt tähdätä 350-500g viikko pudotukseen. Sillä tahdilla saavutan tavoitteeni ensi keväänä, enemmin tai myöhemmin, mutta ennen kesää 2011. Mutta nyt todella riittää tämä tasapainoilu 75kg tuntumassa ja painon on nyt tiputtava.

 

*ENED= Erittäin niukka energinen dieetti =VLDC=Very low calory diet